10 dolog, amit nem mondanak el a bűvész életről

A televízióból ismert Troy, akit Dynamo utódjának akartak a Discovery-nél (habár szerintünk nem érezni akkora lángot, mint anno Dynamo-nál), most 10 pontban szedte össze egy riportban azt, hogy mi az, amit sokan nem tudnak arról, hogy milyen is bűvésznek lenni. Hát lássuk a 10-es listát.

1. Te leszel a legnépszerűbb a bulikon

Készülj fel, mindenki arra kér majd, hogy mutass valamit. Főleg, ha ki is mondod, hogy bűvész vagy. Ez elsőnek remekül hangzik, de van ennek egy árny oldala is. Ha kiderül, hogy bűvészkedsz és mutatsz valami frankót, az úgy fog terjedni, mint a vírus. A vége az lesz, hogy egész este mutogathatod a trükköket, pedig lehet csak lazítani szerettél volna.

2. Sose hagyod el a lakásod üres kézzel

Ha szert tettél egy kis népszerűségre, akkor az lesz az első, hogy mutatnod kell valamit. Éppen emiatt kell, hogy mindig legyen nálad valami, egy csomag kártya, pár apró kellék. Ebben nincs semmi új, egy humoristát is állandóan arra kérnek, hogy mondjon egy viccet.

Damien: jómagam is átéltem már ezt, pedig szerintem nem vagyok ismert. 🙂 De nálam is mindig van egy csomag kártya és pár trükk, amiket én zsebtrükknek nevezek. Pl: Inferno

3. A jó lehelet és a tiszta körmök kötelezőek

Sokat dolgoztam éttermekben és az emberek nagyon komolyan veszik a higéniát. Főleg étkezés közben és ilyenkor a közelükben bűvészkedni koszosan, mocskos körmökkel nem csak a varázslat élvezetét rontja el, de rólad is kialakít egy képet. Arról ne is beszéljünk, hogy ha beszélsz hozzájuk és a leheleted ‘ütős’. Szóval ellenőrizd le magad.

4. Farkastörvények vannak odakint

A bűvészet üzlet. Ugyanúgy harcok folynak a megbízásokért és műsorokért. Sokan nem árulják el a módszereiket, de ha segítséget kérsz, valamit nyújtanak, de nem igazán akarják, hogy sikeresebb légy mint ők. Ők akarják a pénzt, a szerződéseket, és ezeken nem szívesen osztozkodnak.

5. A megkeresett pénz nagy részén megint kártyát fogsz venni

A kártya egy bűvész alap eszköze, főleg a mikromágusoké és főleg előadás közben. Odaadjuk a nézőknek a paklit, amit lehet leejtenek, eltépek, aláíratok lapokat. Fontos, hogy a pakli tökéletes kondícióban legyen, tehát műsorra legalább két paklit viszek magammal. Ezek a paklik nem olcsóak, szóval érdemes egyszerre többet venni.

6. Fontos a szociális érzék

Nagyon sok bűvésznek gondot okoz a szocializálódás, mert sok-sok órát töltenek a tükör előtt gyakorolva, de mikor kiállnak az emberek elé, szinte megnémulnak. A jó szociális érzék segít, hogy könnyebben teremts kapcsolatot az emberekkel és ha az emberek megkedvelnek, akkor automatikusan megkedvelik azt is, amit csinálsz.

Damien: ezt is tanítom a 12 alkalmas bűvész tanfolyamomon. LINK

7. A ‘The Magic Circle’ nem vicc

Saját főhadiszállása van, misztikus hely, ami kívül belül fantasztikusan néz ki. Ha taggá akarsz válni két lehetőséged van: vizsga vagy disszertáció útján. A vizsga 12 bíró előtt zajlik, akik a Circe legnagyobb tagjai. 18 évesen volt az első meghallgatásom és taggá válhattam. Igazából sose jártam el a találkozókra, maik hétfőnként este voltak, mindig elfoglalt voltam, de azért jó érzés elmondani, hogy tagja vagyok a ‘The Magic Circle’-nek. Milyen lehet egy karácsonyi parti? Varázslatos.

Damien: A The Magic Circle egy nagyon nagy nevű bűvészklub, amit Angliában, Londonban 1905-ben alapítottak. Saját épületük, múzeumuk van és tagjai között olyan nevek szerepelnek, mint David Copperfield, vagy Dynamo és ez még csak két név volt a nagyok közül. 🙂

8. Hírnév felépítése pénz nélkül

Nagyon sok dolgot kellett csinálnom ingyen, hogy nevet szerezzek magamnak. Ilyenkor névjegyeket osztogattam, mondhatni egy bűvész prosti voltam. Odamentem emberekhez, hogy „hé, ezt nézd meg”, még akkor is, ha az embereket, akiket leszólítottam ez egyáltalán nem érdekelt. Okosan kell játszani, ha egy puccos étteremben bűvészkedsz, ott valószínűleg híres vagy fontos emberek is megfordulnak, akik lehet egy újságnál, vagy a tv-nél dolgoznak. Őket ámulatba kell ejtened.

9. Nem megy egyik napról a másikra

A bűvészeknek türelmesnek kell lenniük, 10 vagy 20 év, mire egy bűvész eljut odáig, ahová szeretne. Én 10 év után kaptam meg első műsoromat. Ezt 1-2 év bűvészkedés után nem tudtam volna végigcsinálni. Lehet egy dal megírása 5 perc, lehet el is tudod énekelni, ez oké. De egy dolog bűvészetet tanulni és más lapra tartozik azt elő is adni, főleg a tv-ben.

Damien: az előadásmód számomra is nagyon fontos, mert lehet neked több ezer forintos drága kelléked, ha nem tudod jól előadni a trükköt. Egy jó előadásmóddal egy gyerekeknek való bűvészdobozban található ‘vacakkal’ is óriási hatást érhetsz el! A vacak azért van idézőjelben, mert ezek bizony sokszor nem is olyan vacakok, mint elsőre gondolnád. 🙂 Gyere a vasárnapi tanfolyamomra és bebizonyítom neked!

10. Vastag bőr kell ehhez

A bűvészet olyan, mint a vallás. Az embereknek hinniük kell benne, a bizonyíték nem szükséges. Lesznek, akik szerint ez az egész időpocsékolás. Az évek alatt sok embert varázsoltam már el, akik szerint ez időpocsékolás. Ez a munkám, a szenvedélyem és azt csinálom az embereknek, amit otthon a tv-ben is láthatnak. Semmi több nem történik élőben, tényleg meg tudom ezeket a dolgokat csinálni. Persze el lehet könyvelni kameratrükknek, ez is hozzá tartozik.

Damien: Bizony Dynamo trükkjeivel kapcsolatban is jöttem már nálam azzal, hogy az kameratrükk volt. Volt mikor olyan trükkre kérdeztek rá, amit ott helyben megcsináltam. Képzelheted milyen hatása volt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.