Interjú a Magic Castle alapítójával

Milt Larsen az L.A. Times-nak adott nemrég egy interjút, amit szeretnénk itt veletek megosztani. Sok érdekes dolog merül fel, úgy véltük megér egy posztot a dolog. Hát íme:

Szóval a Magic Castle működik pörögnek a dolgok, az új tervek?

Így van! Sok minden is van terítéken, ilyen például egy film a kastélyról, vagy lehet, hogy nyitunk egy másikat is valahol, ami sokkal nyitottabb lenne, hogy az emberek és a média is megismerhesse, hogy miről is szól a Magic Castle.

50 évvel ezelőtt mikor elkezdtük az ügyvédem azt mondta, hogy nem szükséges levédetni jogilag az ötleteinket, mivel senki se fogja másolni. Tévedett. Eltelt pár év és néhányan már el is kezdtek minket utánozni. Ma már mindent levédünk, ami csak eszünkbe jut.

Például lehet, hogy lesz Magic Castle videójáték is?

Sose lehet tudni, ez is egy ötlet.

Ez miért nem tette meg korábban?

Elég lassan dolgozom. Most is például egy olyan projekten (reality show-n) dolgozom, ahol két régi Los Angeles-i színházat próbálunk helyreállítani.

Az internet nem ölte meg a bűvészetet és a varázslatot?

Ha valami, hát a YouTube segített a nagy öregeknek. Igazán jó cucc.

A bűvészet olyan, hogy bármikor elölről kezdheti, mindig tud újat mutatni, más lenni. Például a technológiai fejlődés is hatással van rá. A digitális hatások például hihetetlenek. Ezek is segítik például az élő bűvészkedést.

Annyi kaszinó, óceánjáró hajó van, ahol szükség van bűvészekre. Élőben látni egy bűvészt más, ez a lényeg.

Mennyiben más manapság a bűvészet?

Gondoljunk csak a kellékekre. Régen kofferekkel voltak teli a bűvészek, nagy nehéz fadobozokkal. Manapság egy komplett műsor elfér egy kis dobozban.

Vagy itt van Criss Angel, aki csapatával a televízióban sokakat ámulatba ejt, de ezt élőben nem lehet megtenni. Egy kamerát el lehet helyezni, amit ő nagyon is jól csinál és érti a szakma ezen részét, de egy bűvész, aki kiáll az élő közönség elé, nem tehet meg ilyen dolgokat anélkül, hogy azt 1000 ember ne venné észre.

Természetesen használunk mi is csapóajtókat, tükröket és hasonlókat, de különbség van a kameratrükk és a színpadi trükkök között.

Vannak emberek, akik ki nem állhatják a bűvészetet.

Vannak, akik utálják, mert nem tudják hogy vannak a trükkök és nem szeretik ha átverve érzik magukat. De vannak akik imádják ha ‘becsapják’ őket és vannak, akik értékelni tudják a trükkökben a művészetet. A bűvészet tud nagyon szép is lenni.

Itt van az új generáció, akik a tv-n és a rock koncerteken nőttek fel. Ők azt hiszik természetes, hogy a műsor közben beszélgessenek felálljanak, vagy bekiabáljanak. (Nem nálunk, mert az ilyeneket ki szoktuk dobni!) Úgy vélem a közönség manapság kezd lecsillapodni, kezdik megérteni, hogy sokkal jobb a műsort szépen végignézni, ahogy az előadó előad, bekiabálás nélkül.

A Magic Castle az utolsó helyek egyike, ahol még kötelező a zakó és nyakkendő viselése. Ez azért van, mert számunkra ez olyan, mint egy jó kis parti a századfordulón, bűvészeknek és barátaiknak. Akkor sose ment senki edzőcipőben partikra. Voltak emberek, akik megjegyezték, hogy ők sose hordtak még nyakkendőt. Mi erre annyit mondunk, hogy itt van egy, meg lehet venni. Minden évben a megadatik az esély a közgyűlésen, hogy változtassunk a szabályokon, de mindenki szereti a szabályokat.

A Magic Castle egy privát klub körülbelül 5000 taggal. Fele bűvész, fele nem.

Mikor megnyitottunk azt mondtuk, legyen egy klubunk csak bűvészeknek és máris azon gondolkoztunk, vajon ki fog ezért fizetni? Tehát inkább vannak olyan tagjaink, akiknek még amatőr bűvésznek se kell lenniük, csak emberek, akik szeretik a bűvészetet, szeretnek bűvész előadásokat látogatni, vagy másokat szórakoztatni a bűvészettel és természetesen vannak olyanok, akik profi bűvészek és megvan a képességük és tudásuk, hogy fellépjenek.

Az ön édesanyja és édesapja is bűvész volt. Édesanyja, évekig „the Magic Lady” volt a KTLA TV-ben, ami szokatlan. Manapság több női bűvész van?

A 1920-as és 1930-as években és még előtte is csak nagyon kevés női bűvész volt. A sztereotípia a fehér kesztyűt és cilindert viselő alak, akinek a (női) asszisztense nem tesz más, mint a kellékeket adogatja, vagy megjelenik a dobozból. Ma már van női bűvész, aki férfiakat fűrészel ketté! Az egész világ megváltozott. Természetesen a bűvészet is. A nők azt mondták, ezt én is meg tudom csinálni. Nem fogom többé ennek a pasinak cipelni a cuccait, inkább cipelje ő nekem.

A kastély több mint 100 éves. Ön megmentette, felújíttatta, de 2011-ben halloween napján tűz ütött ki. Szellemek?

Egy tetőn lévő fáklya adta meg magát. Egész hetes halloween-i programunk volt. Inferno-nak (pokol) neveztük.

De itt egy félelmetes dolog: Houdini 1926 október 31-én halt meg. A tűz, ami kiütött nálunk szinte percre pontosan akkor gyulladt ki, mikor Houdini eltávozott.

Itt egy másik: A tűz a tetőtérben kezdődött. Ott és a harmadik emeleten nagyon sok kár keletkezett. A legnagyobb kár a Dante szobát érte. A Dante szoba arról a Dante-ről kapta a nevét, aki Houdini egyik nagy riválisa volt.

Ez a szoba teljese elpusztult. Az épület másik oldalán a Houdini szoba érintetlen maradt.

Az emberek szerint maga nosztalgikus. 78-as dalok a rádióból és társíró egy századfordulós musicalben is.

A nosztalgia nem jó szó. A nosztalgia egy olyan történés, amire mindenki emlékszik. Mi (társszerzőjével, az Oscar-díjas dalszerzővel, Richard M. Sherman-nal) egy periódus egy darabját írjuk. Ez nagy különbség.

„Hello, Dolly!” példádul ilyen. Az nem nosztalgia. Csak úgy, mint az égő Róma. Nem feltétlenül lennél ott, de tógás embereket nézni szórakoztató.

Harry Potter megváltoztatta a bűvészet iránti érdeklődést?

Nagyon is. Nagyon jót tett a bűvészetnek, de nem hiszem, hogy ezután mindenki kiszalad varázssüvegben és megpróbálnak labdákkal focizni a levegőben.

Nem tették meg J.K. Rowling-ot Magic Castle tagnak?

Itt járt a városban valami miatt, de az ügynökei visszautasították az ötletet.

Houdini mondta, az embereknek szüksége van a varázslatra.

Van egy nagyon szép könyvem, amiben leírnak egy történetet. Tüzet gyújtanak egy templom kő bejárata előtt, amit 20 ember sem tud megmozdítani. Miután meggyújtják a tüzet, az ajtó magától kinyílik.

Ez egyszerű. A tűz egy hidraulikus rendszer és a víz segítségével képes arra, hogy megmozdítsa és kinyissa az ajtót. Csak egy bűvésztrükk.

A közönség szereti felfedezni a lehetetlent és a csodákat. A varázslat illúziója ma gyakran a jövő tudományának realitása.

Manapság szórakoztató, ha ‘becsapnak’ minket. És amíg lesznek emberek, akik szeretik ha ‘becsapják’, addig bűvészek is lesznek!

Az interjút készítette: Patt Morrison

Leave a Reply

Your email address will not be published.