A Halálkártya

Van egy trükk, ami így kezdődik: A bűvészekről kering egy legenda, miszerint meg tudjuk állapítani a kártyák súlya alapján, hogy melyik lap van a kezünkben. Vajon a négy ász közül melyik lehet a legsúlyosabb? Bizony bizony… a pikk ász. Miért? Mert ezen a legtöbb a festék! Ezen a legnagyobb a pikk jel, erre kerülnek fel a termék és egyéb információk stb.

Habár a fenti legenda csupán legenda (vagy mégsem?), a pikk ász mindig is fontos szerepet játszott a pakliban és a bűvészek között is. Sokaknak ez a kedvenc lapjuk, ez a legszebben díszített és most már elárulhatom, hogy a pikk ász a Halálkártya. De vajon mivel érdemelte ki ez a nevet és vajon miért van az, hogy a pikk ász a legtöbb pakliban olyan díszes, olyan kirívó, olyan más? Ti feltettétek már ezt a kérdést magatoknak? Ha igen, íme a válasz.

Ha azt gondoljátok, hogy a pikk ász azért nagyobb és azért olyan szép, mert ez mennyire jól néz ki és milyen designos, az téved, legalábbis félig. Manapság természetesen főleg a díszítés és jó kinézet a cél, de vajon honnan ered ez a ‘kényszer’, hogy szép nagyba legyenek rányomtatva azok a pikk jelek a lapra? Nos bármilyen hihetetlen de az adóknak köszönhetjük ezt.

Annak idején a kártyákra külön adót kellett fizetni és azt, hogy ez meg is történt, jelezni kellett a csomagon, vagy csomagban. 1712-ben jött az ötlet, hogy ez a jelölés legyen egy pecsét az egyik kártyán. Mivel a pikk ász volt a legmagasabb lap a csomagban, ezért sokszor a gyártóknak erre a lapra esett a választásuk. 1765-ben lett végleges az, hogy a pikk ászt kifejezetten ennek a célnak megfelelően úgy is nyomtassák. Ekkor a pikk ászra felkerült a szöveges megjelölés és a grafikába a királyi címer is rákerült, ahogy azt a fenti és az alábbi képeken is láthatjátok.

Ezután 1828-ban kezdték el feltüntetni a ‘Duty one shilling’ feliratot is, ahogy az itt látható. Ez is a kifizetett adókra utal.

Habár manapság már nem emiatt nagyok a pikk ász grafikái, mégis ha megnézzük a standard Bicycle kártyacsomagon a pikk ászt és a garanciális jokert (és el is olvassuk az ott írtakat), manapság is megvan a pikk ászok szerepe. Ugyanis egy pikk ász sokat elmond a csomagról, hiszen azonosító számmal van ellátva. Nem véletlen, hogy a garancia úgy szól, hogy ha hibát találunk a pakliban, csak küldjük vissza a pikk ászt és máris cserélik a csomagot. Tehát a pikk ász alapján azonosítható a gyártási tétel.

Most térjünk át a sötétebbik sztorira.

A következő sorok egyeseknek felkavaróak lehetnek!

A pikk ász több kultúra folklórjában szerepel úgy, mint a halál kártyája. Ennek egyik legborzalmasabb példája a vietnámi háborúból származik. Az amerikai katonák tisztában voltak vele, hogy a vietnámiak számára a pikk egyenlő volt a halállal és a szerencsétlenséggel. Kultúrájukban legalábbis ennek a fekete lándzsa formájú jelnek ez volt a szimbolikus jelentése. Ezt az amerikaiak ki is használták és az elesett viet cong-ok szájába vagy melléjük egy pikk ászt raktak, sőt az elfoglalt területekre is elszórtak párat. (Képért kattints IDE, de csak 18 éven felülieknek és erős idegzetűeknek ajánlott!!!) Ez a pszichológia fegyver annyira sikeresnek bizonyult, hogy az amerikai kártyagyárat direkt megkérték, hogy a katonaság számára külön pikk ászokkal teli paklikat nyomjanak. Ezt nevezték „Bicycle Secret Weapon”-nak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.